2024.05.21.
PEPSI SZIGET

 

AJÁNLATAINK


SZÍNHÁZ- ÉS TÁNCSÁTOR

Ez a helyszín fontos találkozóhelyévé vált a kortárs tánc és színház művelőinek és közönségének. Az itt debütáló társulatok későbbi sikerei is azt igazolják, hogy a Színház- és Táncsátorban aratott siker komoly hatással lehet a szélesebb publikum érdeklődésére. Idén a gesztusszínháztól a musicalig, a klasszikustól a látványos akciószínházig, a vásári komédiákon keresztül az autentikus cigány táncokon alapuló mozgásszínházig napi 4-5 társulat szórakoztatja, búsítja, bosszantja, provokálja azokat, akik ezt a helyszínt választották. Délutánonként a szabadtéri színpadon folynak az előadások, majd esténként bevonul a színházvilág a sátorba. Tavalyhoz hasonlóan idén is a táncszínházi programok a Kortárs Táncszínházi Egyesület szervezésében kerülnek megvalósításra.
Hazai Ősbemutató a Szigeten: Peter Maxwell Davies: Resurrection című operája Magyarországon először a Pepsi Sziget Szabadtéri Színházi Színpadán kerül bemutatásra. Az opera rendezésére Kovalik Balázs érdemes művészt kértük fel. Érdekessége még, hogy ebben a kortárs operában, mely zeneileg a rockzene és a klasszikus opera mezsgyéjén helyezkedik el, közreműködik Novák Péter és a Kimnowák zenekar is.

Program
(A zölddel jelöltek a külső színpadon vannak!!!)

Augusztus 1., szerda

17.00 - 18.30 Kontakt improvizációs tréning
Kontakt tánccal mindenki foglalkozhat, aki a mozgó testet megismerni vágyik. A formának nincsenek határai, ez adja a szabadságát, de ugyanakkor megnehezíti a meghatározását is. Idén megint lesz alkalom e páros és csoportos improvizatív, természetes mozgásokra, érintésre, és súlyadásra épülő tánc kipróbálására.Csak bátran! A táncórán Dóra Attila (zenész) szolgáltat hangulat keltő és energiát adó "zeneturmixot".

18.30 - 20.00 Néptánc tréning

20.30 Még 1 Mozdulatszínház: In Memoriam Dienes Valéria
Rendezés - Koreográfia: Fenyves Márk, Pálosi István
Látvány: F.O.M.
Zene: Klasszikus válogatás
Szereplők: Bacskai Ildikó, Gold Bea, Fenyves Márk, Pálosi István, Szelőczei Dóra
1. Babits Mihály: Mennyei Színjáték
2. "Hajnalpír" etűd
3. "Hullámok" etűd
4. "Befejezetlenül befejezett" etűd
5. "Alkonypír"

21.15 Duda Éva: A vacsora
A fiatal koreográfus egyik legújabb darabja.
Mozgás - Teátrum előadás
Koreográfus: Dezső Virág
"Two in one" és ST: Sose hagyjuk ABBA!
Táncosok: Michaela Pein, Hargitay Ákos, Daniel Racek (Sl), Gál Eszter
Dj: Dóra Attila
"A társulat bejárta az Elbától a Volgáig, a Grand Canyontól a Dunáig; külön-külön és nem ezzel az előadással. Improvizálnak, táncolnak (de nagyon), nevettetnek (vagy nem); De mindenképpen!" (Háge)

23.00 Peter Maxwell Davies: Resurrection
Opera egy felvonásban prológussal
Rendező: Kovalik Balázs
Vezényel: Keselyák Gergely
"A Feltámadás a posztmodern eklekticizmus diadalmenete, telis-tele van egymást vígan és dalolva ütő történeti stílusokkal, amelyek sosem csak úgy vaktában vannak felvonultatva. Egy kamarazenekar, számos szólóénekes és egy rockzenekar sorakozik fel, hogy a merev atonalitástól a bachi korálok paródiájáig, a század eleji balladáktól az 1960-as évekbeli rockzenéig szinte mindent átfogó zenét produkáljon. ...Davies azzal, hogy összegyúrta az atonalitást és a popzenét, egyszerűen szabadulni akart abból a fojtogató légkörből, amely körülvette." (New York Times)

24.30 Cie Tournasels. D.: The hat
Francia vendégelőadás a Szigeten!

Augusztus 2., csütörtök

17.00 - 18.30 Kontakt improvizációs tréning

18.30 - 20.00 Néptánc tréning

20.30 Dream Team: Virtuális Édenkert
Rendező: Balázs Mari
Asszisztens: Horváth István
Koreográfia: a társulat
Szereplők: Perfalvi Tünde Hedvig, Horváth István, Tóth Imre, Balázs Mari
"A rendszer körbeölel. Megvéd és megfojt. Végtelen piramisszerkezetű vektorrendszer egymásnak feszülő sejtjeiben élünk, nincs lent, nincs fent, nincs jelen és nincs jövő, de semmi vész: valahol itt lakik az álruhás Isten."

22.00 Közép-Európa Táncszínház: Tűzugrás
rituális játék
Zeneszerzo: Dresch Dudás Mihály
Rendezo-koreográfus: Horváth Csaba
Szereplok: Balatoni Szilvia, Éberhardt Klára, Fodor Katalin, Kovács Anita, Szent-Ivány Kinga, Kuczera Barbara, Bora Gábor, Rogácsi Péter, Szilvási Károly, Szögi Csaba, Horváth Csaba.
"Az ember és a természet közötti távolság növekedése napjaink legtragikusabb problémája. A nyári napforduló rituális aktusai a tűzugrás, a keletnek fordulva merített víz, termékenységi szertartások, de eredeti céljuk a nap pályájának leggyengébb pontján való átsegítése. A TUZUGRÁS címu eloadás a mai ember és a természet közötti távolságról, a hagyomány megorzésérol, újraélesztésének fontosságáról szól."

23.00 Divadlo Continuo (CZ): Cirkus Vitae
A '93-ban alakult Continuo Theatre előadásairól nehezen dönthető el vajon inkább színháznak, utca cirkusznak, vagy bábszínháznak nevezhetők-e. A mozgás, zene, bábok használata éppúgy hozzátartozik egy-egy darabhoz, mint a cirkuszi és akrobatikus elemeké.

24.00 Szkéné - Picaro Társulat: A sehova kapuja
Rendező: Pintér Béla
Szereplők: Hernádi Csaba, Pintér Béla, Szalontay Tünde, Szemerédy Virág, Terhes Sándor, Csatári Éva, Thúróczy Szabolcs, Enyedi Éva, Bencze Sándor, Péterfy Borbála, Nagy Abonyi Sarolta, Deák Tamás
Zenészek: Darvas Bence, Pelva Gábor, Nyíri László
"A sehova kapuját akkor léped át, amikor úgy érzed, hogy nem kell tovább tapogatóznod a fal mentén, minden kérdésedre választ kapsz, és boldog lehetsz a földön. A sehova azonban, csak egy buta és kegyetlen szürke köd. Elhomályosítja a szemedet és eltompítja az agyadat. Végül minden zsigeredbe beeszi magát és soha többé nem ereszt el. Inkább kutass egész életedben semmint, hogy átlépd a sehova kapuját!"

Augusztus 3., péntek

17.00 - 18.30 Kontakt improvizációs tréning

20.30 Mark Ravenhill: Shopping and Fucking
Napszínház társulat előadása
Rendező: Lévay Adina
Zene: Molnár Krisztián
Szereplők: Bölöni Réka, Horváth Virgil, Csontos Róbert, Szaniter Dávid, Mertz Tibor, Szmatana Andrea
"Szóval 2001-ben vagyunk és blablabla és a supermarketben vagyunk és a fiatalokat nézzük. Néhányukat szörnyen elcsúfít az élet. Akkor odajön egy alak és aszongya: "Látja ezeket a fiatalokat? Az enyémek, de már nem kellenek. Tudja miért? Mert szemetek: egy hülye liba, egy rohadt munkanélküli, egy koszos drogos, meg egy meleg rent-boy. Nem akarja megvenni? Ha ma nem adom el, akkor megölöm őket."

23.00 Cie Pál Frenák: Tricks and Tracks
Koreográfia: Frenák Pál
Zeneszerző: Fred Bigot
Táncolják: Jantner Emese, Juhász Kata, Christine Merli, Gergely Attila, Miguel Ortega Alvarez, Zambrzycki Ádám, Frenák Pál.
A Frenák Pál Társulat fergeteges sikerű előadása - a Tricks & Tracks- ismét Budapesten. " A színpadon hét lény tudattalan utazásunk főszereplői, alacsony, meztelen, túlöltözött, színes és színtelen, állati hangzavarban, hogy ne lehessen a szomszéddal beszélgetni... Ismerős, elnyomott nagyvárosi energiák, néhány egyszerű és pontos, ősi mozdulatsorba feszítve, a jeleléstől a szexuális aktusokig, minden, ami verbális mankók nélkül élni tud, és az nem kevés. Felpörgetett butoh, grafikus térredukció, lynches lázálomképek... Az egész úgy kezdődik, mint egy robbanás, és úgy is ér véget." -sissova-

24.00 Phobos Társulat: Elágazó ösvények kertje
Koreográfus: Nagy Zoltán
Zene: Fred Fith, Vivaldi, Pablo eyes, Download
Táncosok: László Mónika, Máthé Gabriella, Nagy Andrea, Nagy Zoltán
"Egy pontból indulva, egy időben, a lehetséges összes cselekvést, összes viszonyt szeretnénk bemutatni, feltételezve azt, hogy egyszerre több idősík létezik. A darabban a kert szimbolizálja azt a helyet, ahol a különböző idősíkok választhatók, ahol a cselekmény, a szereplők közötti kapcsolatok abszurd fordulatot vehetnek. Az elágazó ösvények kertje egy labirintus, témája az idő, emiatt tilos kimondani a nevét."

Augusztus 4., szombat

17.00 - 18.30 Kontakt improvizációs tréning

17.00 Kispál és a Borz - csöndes ülős
"Felüdülés, zenei csemege. Háromféleképpen megszólaló kispál dalok. A már megszokott csendes-ülős, valamint Ágoston Béla és csapata,-akik a jazz és etnozenészek ifjabb generációjának tehetségeiként készítik a Kispál és a Borz dalainak jazzfeldolgozásait. Továbbá kóstoló Lovasi András ősszel megjelenő első szólólemezéből, plusz egy meglepetés vendégénekesnő, akinek lemezt készít a zenekar."

20.30 Horváth Csaba: Néró

22.00 Bóbita Bábszínház: Rabló-Pandúr / betyár-thriller 14 éven felülieknek
Tervező: Blaskó Attila
Zene: Rozs tamás
Rendező: Sramó Gábor
Szereplők: Zengő Ágnes, Buzás Mihály, Rozs Tamás, Köles Ferenc
"Hideg téli estén egy utazó bekeveredik a Világvége Csárdába, ahol minden megtörténhet. Répa Rozi csárdájában megelevenednek a híres betyártörténetek, olyan cifrák és rémesek, melyeket csak kötélidegzetű nézők figyelmébe merünk ajánlani. És erős gyomor is szükséges, mert csak "egyféle" húsételt szolgálnak fel a bor mellé?"

23.00 Szegedi Kortárs Balett: Postscriptum
Koreográfus-rendező: Juronics Tamás
"A történet a lábaim elézuhant. Keresve sem találhattam volna jobb, izgalmasabb és jelen társadalmunkról, életünkről igazabb képet mutató témát, mint az elmúlt nyár eseményeit, a társulat kálváriáját. Pedig ezt nem kerestem. Az élet adta. Úgy látszik, eljött az ideje, hogy megismerkedjem a kudarc élményével. Vesztes lettem. Mégis rengeteget nyertem az eset kapcsán. Olyan érzelmi pillanatokat, melyek most alapvetően meghatározzák gondolataimat a művészetről, igazságról és hazugságról. Szomorú és boldog vagyok. Ennek a mesének és ennek az érzésnek a művészi lenyomata az előadás, ha úgy tetszik: utóirata.
P.s.: Nem leszek politikus. Művész vagyok." Juronics Tamás

24.00 Civil Negyed Színházi Társulás: Graffiti Orpheus
Rendezte: Juhász Anikó
Szereplők: Fehér Ferenc, Ladjánszki Márta, Porkoláb Antal
"Álmot látsz Orpheus, homoksivatagban lépsz. S mire felébredsz, lepereg a homok, szép szerelmed már nem él. Hiába zúgta a tenger, s kérlelte a szél, az orchideák szigetére édesünk ne lépj, oda meghalni járnak a vízililiomok, s bezárulnak az aranyszelencék."

Augusztus 5., vasárnap

17.00 - 18.30 Kontakt improvizációs tréning

16.00 Király Tamás: Sunshine Sunday

20.30 Szabó Réka: A kiválasztott / legenda szűrt fényben
Rendezés: Szabó Réka
Koreográfia, tánc: Berger Gyula, Hargitai Ákos, Ladjánszki Márta, Szabó Réka
Zene: Bálványos Judit, Jávorka Ádám, Varga Zsolt, Vincze Zsuzsa
"A darab kiindulópontjául Thomas Mann utolsó regénye, A kiválasztott szolgált. A regény története Gregorius, a testvérszerelemben fogant, anyját nőül vevő és vele gyermekeket nemző, tizenhét évi magányos vezeklés árán bűnbocsánatot nyerő pápa legendája. Nem követtük szó szerint az elbeszélés eseményeit, nem vonultattuk fel a szereplőket. Az előadók élményein, tapasztalatain, világlátásán, mozgásszótárán szűrtük át a jeleneteket, viszonyokat, érzelmeket. Mert nem a vérfertőző történet maga érdekelt, hanem a mítoszban rejlő ősi, örök-érvényű bölcsesség az emberi természetről, a sorsával küzdő, azt megértő és önmagát feloldozó emberről."

22.00 HOBO - József Attila: Milyen jó lenne nem ütni vissza
Zene: Hárs Viktor
Rendező: Kiss Csaba
"Első József Attila estemet 1991-ben játszottam a Katona József Színházban, de életem egyik legnagyobb sikerével a hátam mögött, egy újabbal mutatkoztam be, a számomra Új Színházban. Életemet akkoriban konfliktusok és folyamatos harc, menekülés és szembefordulás jellemezte. "Légy ostoba!" - volt a műsor címe. "Milyen jó lenne nem ütni vissza" - ez az új este. Az elmúlt nyolc évben eddig jutottam. Erről szól az est. Nem felülmúlni szeretném múltat, hanem folytatni. Úgy érzem, gondolataimat és érzelmeimet, véleményemet és reményeimet József Attila alázatos szolgájaként, az ő szavaival tudom most elmondani a nézőknek."

23.00 Bozsik Yvette Társulat: Egy faun délutánja
Koreográfia: Bozsik Yvette
Zene: Debussy, Puccini, Gounod, Schnittke és etno zene
Táncolják: Bozsik Yvette, Vati Tamás, Magusin Anna, Krausz Aliz, Jantner Emese, Tölgyessy Zoltán, Szabó Győző, Rajkai Zoltán, Széplaki Kovács Zoltán, Tokaj Tibor, Vislóczky Szabolcs
"Azt est középpontjában szerelmi történet van, egy férfi és egy nő kicsit furcsa, kicsit abszurd, nagyon ezredvégi, végső soron mindig beteljesületlen szerelmének története, amely különböző változatokban, különböző korokban és helyszíneken jelenik meg előttünk. A zenei kollázs - Debussy mellett sok operamuzsikát hallunk, de fülledt keleti, ara ethnozenék is felcsendülnek - hol követi, hol ellenpontozza ennek apanoptikumnak az eseményeit, egy mai, ezredfordulós életérzést sugallva, amely visszacseng a korábbi korok történeteiben és alakjaiban, mintha mindig is az lett volna, ami most van, a Vízöntő korába lépve."

00.15 Kaláka koncert
Zenélnek: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs
"Zenének kicsit irodalom, irodalomnak zene, koncertnek színház, színháznak koncert, könnyűnek komoly, komolynak könnyű, népinek városi, városinak népi."

22.00 Városi Színház: Henry Darger, a gyermekek oltalmazója
Narrátor: Halász Péter
Trombitán közreműködik: Balog Mari
A szerző, Henry Darger, 15 éves korától élete végéig kórházi takarító volt. Szabad idejében írt és festett, a publikálás bármilyen szándéka nélkül. Életműve a közelmúltban vált ismertté.
Helyszín: Torony Galéria - Irodalmi Sátor

Augusztus 6., hétfő

20.30 Dusan Koracevic: III. Radován
Kecskeméti Katona József Színház előadása
Rendezte: Ádám Tamás
A zenekar: Basa István, Csomós Gyöngyi, Gyergyádesz Péter, Kovács Mihály
Szereplők: Sirkó László, Reiter Zoltán, Jablonkay Mária, Bori Tamás, Kárász Zénó, Hegedűs Zoltán, Kancsár József, Szokolai Péter
"Remek szórakozás. A balkano-kelet-közép-európai abszurd akció-vígjáték címadó hőse, egy rémes dinasztia feje, III. Radován a legteljesebb zűrzavarban irányítja családját, amelyben hihetetlen figurák (öt-tíz éve állapotos leány, örökké harcoló nagyapa, Kata, a kamionsofőr lány, aki lehet, hogy fiú?) kergetik egymást körbe-körbe, kitűnő (élőben szóló) kocsmai zenére, elcsattanó pofonok és poénok kíséretében.
A darab megtekintését X éven aluli, felüli felnőtt gyermekeknek és gyermek-lelkű felnőtteknek ajánljuk. A "történet" pontos elmesélői között jutalmat sorsolunk ki. Az előadás végén. Valahol Európában."

23.00 KompMánia: Romance

00.30 Drago Jancar: Hallstatt
Veszprémi Petőfi Színház művészeinek előadása
Rendezte: Sashalmi József
Szereplők: Sashalmi József, Zombori Katalin, Pap Lívia, Salló Dorottya, Máté P. Gábor
A szerző, Drago Jančar a kortárs szlovén irodalom legkitűnőbb alakja.
"A napjainkban egy föld alatti tárnában játszódó történetben Habilis, a régészprofesszor azt igyekszik bebizonyítani, hogy nagyszerűbb felfedező, mint elődei. Megszállottan dolgozik azon, hogy világhírűvé tegye ásatását, hogy elhomályosítsa keltákat kutató elődeinek dicsőségét.? A tudományos kutatómunkát Honza, az ide véletlenül "beeső" csavargó zavarja meg. Az ásatás értelmére, vagyis a csontok valódi eredetére vonatkozó tapintatlan kérdései, beilleszkedésre alkalmatlan életformája és tervszerűtlen lényének kisugárzásai azonban megrendíti Habilis tekintélyét."

22.00 Városi Színház: Hermina mező
Szereplők: Halász Péter, Kari Györgyi, Takátsy Péter.
Jeles Andrással írtunk egy filmtreatmentet a Városligetről.
Pontosabban a Hermina útról. A történet katasztrófák előtti, katasztrófák utáni és katasztrofális események sorozata.
Mielőtt a mozikban megjelenik ez a film (ki tudja, hogy megjelenik-e valaha is?) ebben az előadásban elkészül egy változata (előzetes? ősváltozat?) melyet a nézők előtt forgatunk le és ezt a felvételt rögtön végig is nézhetik az előadás közben.
Helyszín: Torony Galéria - Irodalmi Sátor

Augusztus 7., kedd

20.00 Latissimus Dorsi: Még szorosabbra
Koreográfus - táncosok: Nemes Orsolya, Nemes Zsófia, Nemes Nóra, Molnár Éva
Mintha az előző volna?, Törtfehér, Latissimus Dorsi - három koreográfia, két szóló és egy duó.

21.45 Mozgóház Társulás: Beckett dalok
A sokat játszott előadás most a Szigeten látható.

23.00 Jonathan Larson: Rent
Piccolo Színház előadása
Rendező: Miklós Tibor
Koreográfus: Fincza Erika
Szereplők: Perei Timotheus, Nagy Sándor, Gallusz Nikolett, Koós Réka, Fellegi Lénárd, Serbán Attila, Nagy Lóránt, Nagy Anikó, Nagy Kati, Nádasi Veronika, Dion Mariann, Kovács Réka, Dömötör Mónika, Szűts Rita, Berényi László, Demeter György, Csiszár István
"A " Rent" "Bér Bérlet" című rockmusical Puccini örök értékű operájának a Bohéméletnek ezredvégi változata. A darab Amerikában játszódik, New York East-Village negyedében, de ez az Amerika most sokkal közelebb van hozzánk, mint azt a földrajzi távolság sejteni engedné. Mindaz a veszély, a kor valamennyi pusztító pestise, amely a darab szereplőire leselkedik - itt van nálunk is."