TIZEDIK HÉT EGYÜTTLÉT, nemzetközi sztárdömpinggel
Sziget Fesztivál 2002. július31 - augusztus 7.


Idén tizedik alkalommal rendezik meg Európa egyik legnagyobb multikultúrális rendezvényét, a Sziget Fesztivált.
Az elmúlt évek alatt több, mint 2 millióan fordultak meg a szigeten .


Nagyszínpad fellépői lesznek :

Cure , Pulp, Muse, Die Toten Hosen, HIM , Nightwish, Sergent Garcia, Mambo Kurt, Stereo Mc's Herbalizer, Kosheen, The Gathering, The 96 Eyes és a Transglobal Underground.De folyamatban vannaka tárgyalások több más sztárral is.

Mennyibe fog kerülni idén egy belépő?
Míg 1993 hoz képes a 2002-es fesztivál költségvetése a 40 szerese lett (átlépve az egy milliárdos határt), addig a napijegyek áraa 10 szeresére a hetijegyek ára viszont csak 6.6 szorosára növekedett.Így tehát :

Napijegy : 3000 Ft
Hetijegy Június 15-ig : 12000 Ft
Hetijegy Július 31-ig : 15000 Ft
Hetijegy a helyszínen : 18000 FtKis Sziget történelem
Kis Sziget történelem

"Jöttök a Szigetre?" - ez a kérdés ma már szinte minden baráti társaságban elhangzik nyár közepe táján. A tinédzserek és a húszas éveik elején járók számára az, hogy az Óbudai Hajógyári Szigeten augusztusban egyhetes fesztivál van, olyan természetes, mint például a huszadikai tűzijáték. Az idősebbek azonban emlékezhetnek még a Sziget előtti időkre és talán ők azok, akik igazán tudják, hogy mi hiányzott Budapestről 1993 előtt. Egy olyan fokozatosan átalakuló és fejlődő, egy hétig tartó "őrület", amiből nem érdemes kimaradni. Szinte hihetetlen, de idén immár a tizedik Szigetre készülődhetünk. Érdemes tehát kicsit visszatekinteni az elmúlt évtizedre, a születés körülményeire és a fejlődés jelentősebb állomásaira.

Ahogy elkezdődött
A Szigetre is, mint oly sok más dologra, érvényes a mondás: nem jöhetett volna létre, ha nincs a rendszerváltás. A létező szocializmus évtizedeiben a szervezett nyári buliknak főként a KISZ építőtáborai és a kilencvenes évek elejére megerősödő EFOTT, (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) adták a keretet. 1990. után csupán ez utóbbi, meg néhány kisebb rendezvény maradt életben. Az ideológia megszűnt, de magával sodorta a nyári táborokat is. Helyettük viszont nem volt semmi más. Pontosabban: valami volt, de az nem volt az igazi. Néhány együttes rendezett például nyári táborokat. Ezek azonban egy műfaj köré szervezett, viszonylag kis létszámú, "belterjes" bulik voltak, homogén közönség számára. Ilyeneket kezdett el szervezni a Sziámi zenekar is. A Sziámi frontembere, Müller Péter azonban mást és többet akart. Gerendai Károllyal, az együttes menedzserével egyre többet beszélgettek arról, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál.
Az időpont alkalmasnak tűnt: abban az időben (is) érezhető volt egyfajta nosztalgia a hatvanas, hetvenes évek iránt, a nagy közös bulizás utáni vágyat pedig jól érzékeltette a a '91-es és '92-es EFOTT-ok sikere.
Müller és Gerendai az ötlet szintjéig jutott el, amikor egy, a Fővárosi Önkormányzat által szervezett esemény előkészületei közben szóba került, hogy min gondolkodnak. A város vezetésének tetszett az ötlet, de azt ajánlották nekik, hogy próbálják meg ők megszervezni az elképzelt rendezvényt, Budapest pedig majd segít nekik.

A hőskor
Müller Péter Sziámi és Gerendai Károly elkötelezett segítőre lelt a Demszky-csapat egyik emberében, Tisza Zoltánban. Az első feladat az volt, hogy találjanak egy olyan területet, ami lehetőleg központi helyen van, mégis jól elkülöníthető a környéktől és jól is őrizhető. Tisza három helyszínt javasolt: a Hűvösvölgyi nagyrétet, a Budaörsi repülőteret és a Hajógyári szigetet. Elég gyorsan kiderült, hogy a feltételeknek az óbudai terület felel meg a leginkább. Ezzel azonban még csak egy lépést tettek meg. A néhány baráttal kiegészült kis csapatnak nem volt sem tapasztalata, sem irodája, no meg persze pénze sem. Lelkes segítői és jó tanácsadói viszont igen. Az első irodájukat például Szekfű Andrástól, egy reklámszakembertől kapták az Erkel utcában. Pontosabban, nem is egy iroda volt, hanem Szekfű fiának, Balázsnak a lakása, amelynek egyik szobájában ütöttek tanyát. Íróasztal, telefon volt, úgyhogy lehetett kezdeni a szervezést. 1993. tavaszán villámgyorsan megalakították a Sziget Kft-t, amelybe Müller a kapcsolatait, Gerendai a szüleitől lakásra kapott pénzt és a szervezői tapasztalatait, Szekfű Balázs pedig az irodát adta. Hátra volt azonban a legnehezebb feladat: pénzt kellett szerezni. Az első Sziget költségvetése 26 millió forint volt. Előre azonban csupán 8 és fél millió jött össze, de ez is apránként. A főváros például 500 ezer forintot adott, de kaptak támogatást a Pepsi-től és a nagykanizsai sörgyártól is. A Taverna Rt már-már csillagászati összeggel, 3 millióval szállt be az üzletbe a vendéglátás jogáért.

"Kell egy hét együttlét!"
A lelkes amatőrök által szervezett első Sziget minden probléma ellenére sikeres lett. A fővédnökséget Göncz Árpád köztársasági elnök vállalta. A III. kerülettel sem volt komoly vita. A Müller Péter Sziámi által kitalált "Kell egy hét együttlét!", meg a "Sem VIT, sem Woodstock" szlogenek 43 ezer embert "eltaláltak". Illetve még többet, hiszen ennyien voltak a fizető nézők. Az akkori könnyen hamisítható jegyek és a csoportos belógások miatt vélhetően jóval többen bulizták végig a "Diáksziget" néven debütált rendezvényt. Az első fesztiválon két színpadon, kétszáz koncertet adtak a zenekarok, nyolcvan filmet vetítettek a mozikban. Ezeken kívül negyven színházi produkciót is bemutattak a vendégeknek. Akik - akkor még csak magyarok - elégedettek voltak és a sajtóvisszhang miatt sem panaszkodhattak a szervezők. Jelentek meg ugyan a csövesekről meg a drogosokról szóló eszmefuttatások is, de az újságírói értékelések alapvetően kedvezőek voltak. Az örömöt egy dolog azonban beárnyékolta: a rendezvény pénzügyi mérlege. A csapat 3,5 milliós hiánnyal zárta a Szigetet. A mentőövet végül is a budapesti önkormányzat dobta nekik, hiszen utólag kipótolta a lyukat a büdzsén. Minden esély megvolt tehát arra, hogy a következő évben ismét legyen Sziget, méghozzá az elsőnél nagyobb és jobb.

Diáksziget
1993. augusztus 19-26.
200 koncert, 80 film, 40 színházi előadás
43 ezer látogató

"Eurowoodstock"
Müller és Gerendai is így gondolta. Nekiláttak tehát szervezni a következő Szigetet. Kapóra jött, hogy a legendává vált woodstock-i fesztiválnak éppen 25 éves évfordulója volt. Gerendai felvetette, mi lenne, ha olyan bulit szerveznének, amely egyfajta tisztelgés a történelemmé vált amerikai találkozó előtt, nem csupán magyar, hanem külföldi fellépőkkel is. "Próbáljuk meg" - mondták a többiek, bár némi kétségeik voltak azzal kapcsolatban, hogy milyen esélye lehet egy kis közép-európai ország pénz nélküli csapatának egy ilyen rendezvény megszervezésére. Ekkor már nem az Erkel-, hanem a Lónyai utcában, egy három szobás irodában volt a központ. És a cégnek volt immár egy fizetett alkalmazottja, egy titkárnője is. A többiek azonban még mindig főként mellékesként, lelkesedésből végezték a dolgukat. A sztárokkal még nem ők, hanem egy másik rendezőiroda tárgyalt. A közönség viszont fittyet hányva az ilyen apróságokra, tódult a bulira. Éppen százezerrel többen jöttek el, mint egy évvel korábban. A Szigeten megjelentek az igazi, nagy nevek. Eljött a Jethro Tull, a Ten Years After, a Grandmothers of Invention (Frank Zappa zenekara), a Jefferson Starship, a Birds, a Blood Sweat and Tears, és Eric Burdon is. A siker külföldön sem maradt visszhang nélkül. Az Eurowoodstock-ról beszámolt a nemzetközi sajtó és a Music Television is, miközben az eredeti helyszínen rendezett woodstock-i megemlékezésről a sajtó fanyalogva írt.
A problémát ismét a pénz, pontosabban annak hiánya jelentette. A költségek "elszálltak", a költségvetés szinte megötszöröződött. A 120 milliós büdzsé imponáló volt, a mérlegkészítés után fennmaradt 18 millió 700 ezer forintos tartozás viszont letaglózó a Sziget Kft. tagjai számára. Ismét kiderült, hogy vállalkozónak lenni egy külön szakma. A műkedvelő fesztiválszervezők olyan apróságokra, mint például az akkor még bőven kétjegyű infláció, nem gondoltak. A jegyárak megegyeztek az előző évivel és a bevételek-kiadások oldalait sem patikamérlegen mérték. Gerendaiék számára nem maradt más út, csak előre menekülni: meg kellett kezdeni a harmadik Sziget előkészületi munkáit, hogy ki tudják fizetni az adósságot. Szerencséjükre így gondolkodtak azok a cégek is, amelyeknek tartoztak. A szponzorok már ismerték őket, ennek köszönhetően a pénzszerzés könnyebben ment, mint az előző években. A Kft. pedig szigorúan cégszerűen kezdett el működni. A tartozásokat néhány év alatt visszafizették. A Sziget átesett a gyermekbetegségeken és nagykorú lett.

Eurowoodstock
1994. augusztus 18-25.
Adat: 18 helyszín, 350 program
Fellépők : Jethro Tull, Ten Years After, Grandmothers of Invention (Frank Zappa zenekara), Jefferson Starship, Birds, Blood Sweat and Tears, Eric Burdon
143 ezer látogató

Sikeres sorozat
A harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. 1995-ben már 3-4 ember számára állandó munkát jelentett a cég, a nyári fesztivál előtt, alatt és után pedig több mint 4 ezren dolgoztak Óbudán. A látogatók kezdték megszokni, hogy a Szigeten mindig megfordul néhány külföldi sztár. Az eredmények sem maradtak el. Az érdeklődés évről-évre nőtt. 1995-ben 173 ezren, egy esztendővel később, az első Pepsi Szigeten pedig már 206 ezren mentek szórakozni a III. kerületi helyszínre. A Pepsi-vel kötött szerződés biztonságot nyújtott a szervezőknek és garanciát arra, hogy az Eurowoodstock utáni idegőrlő időszak nem fog megismétlődni.
Egyre színvonalasabb lett a program is. 1996-ban az egyik napra már két világsztár jutott, köztük Slash, Iggy Pop, a The Prodigy és a Therapy? A következő évben azonban már igazi sztárdömping volt a bulin. Eljött Budapestre David Bowie, a Motörhead, a Rollins Band, a fénykorát élő Chumbawamba, és a Faith No More is. Üröm volt az örömben, hogy a Prodigy az utolsó pillanatban visszalépett. A szervezők szerint ez volt az "áttörés éve". A látogatók száma elérte a 260 ezret, a programok száma pedig a hatszázat. Ez az év még egy szempontból volt mérföldkő: ekkor tudósított először a helyszínről a Music Television.
A krónikához tartozik még, hogy ez az első esztendő, amikor komolyabb vita alakult ki a Sziget szervezői és a Tarlós István III. kerületi polgármester között. Tarlós azzal az indokkal, hogy a fesztiválról kiszűrődő hangos zene zavarja az óbudai lakosok esti nyugalmát, többször is a Sziget bezárásával fenyegetőzött.
A béke kedvéért lépni kellett: az éjszakai koncerthelyszínek hangszigetelt sátrakba költöztek. A 265 ezer látogató újabb rekordot jelentett, de ugyanez mondható el a közel 800 programról is. Ebben az évben már a külföldi látogatók aránya is látványosan megugrott. A Sziget Európa más fesztiváljaival közösen létrehozta a Yourope fesztiválszövetséget.

Sziget
1995. augusztus 17.-23.
19 helyszín, 580 program
Fellépők: Stranglers, Jeff Healey, Clawfinger, John Cale
173 ezer látogató

Pepsi Sziget '96
1996. augusztus 14.-20.
21 helyszín, 671 program
Fellépők: Slash, Iggy Pop, Therapy?, Prodigy, The Bates, Stone Roses, The Levellers, Sonic Youth
206 ezer látogató

Pepsi Sziget '97
1997. augusztus 14-20.
28 helyszín, 800 program
Fellépők között a: Motörhead, David Bowie, Rollins Band, Faith No More, Chumbawamba, Foo Fighters, New Model Army, Cardigans, dEUS
260 ezer látogató

Pepsi Sziget '98
1998. augusztus 5-12.
A fellépők között: Rammstein, Coolio, Chumbawamba, Boney M, Green Day, Mory Kante, Shane Mgowan and the Popes, Goldie, Patti Smith
268 ezer látogató
A közelmúlt
A gépezet továbbra is olajozottan működött. A Pepsi és a Sziget 1999-ben újabb három éves szerződést kötött. A külföldi zenekarok és énekesek pedig egymásnak adták a képzeletbeli kilincset Budapesten. '99-ben itt járt többek között az Ignite, az Asian Dub Foundation, Faithless, a Guano Apes, és a Kool and the Gang is.
2000-ben immár 300 ezer vendég pedig először hallgathatja önálló színpadon, a Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpadon a világzenét és ismerkedhet meg a Pall Mall Night Zone Party fantasztikus hang-, és fényvilágával.
A Sziget sokszínűségét erősíti a Táncdalfesztivál sátor, ahol Soltész Rezső és Uhrin Benedek koncertjein őrjöng a közönség.
Sokan fanyalogtak is emiatt, megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint a Sziget "felhígult". A szervezők azonban következetesen ragaszkodtak korábbi álláspontjukhoz: mindig változatos, a közönség igényeihez igazodó fesztivált képzeltek el és próbáltak megvalósítani. Az mindenesetre egyértelműen nyomon követhető, hogy egyre nagyobb arányban sorakoznak az értékesebb, magas színvonalú produkciók a műsorpalettán.

Pepsi Sziget '99
1999. augusztus 4-11.
A fellépők között: Apocalyptica, Asian Dub Foundation, Brand New Heavies, Faithless, Guano Apes, Jovanotti, Kool and the Gang, Suede, Rachid Taha, Paradise Lost, Ignite, Tribal Drift, Baaba Maal
297 ezer látogató

Pepsi Sziget 2000
2000. augusztus 2-9.
A fellépők között: Bloodhound Gang, Bad Religion, Die Ärzte, Clawfinger, HIM, Apollo 440, Lou Reed, Susanne Vega, Chumbawamba, Therapy?, Seven, Oasis, Paul van Dyk, Layo & Bushwacka, Dissidenten, The Klezmatics, Salif Keita, Värttinä, Natacha Atlas, Boban Markovič
324 ezer látogató

2001.
A legutóbbi Szigeten, a legerősebb napon már a "megtelt" feliratú táblát is ki kellett tenni.
A Pepsi Sziget már az első nap látogatói csúcsot döntött, ekkor ugyanis kétezerrel többen érkeztek, mint az egy évvel korábbi kezdőnapon. A kilencedik alkalommal megrendezett fesztivál eddigi legtöbb látogatója szombaton érkezett a Hajógyári-szigetre. Augusztus 4-én 60 ezer ember volt kíváncsi az ötven helyszínen futó programokra, s mivel a szervezők 60 ezer főben limitálták a napi látogatókat, a jegyek éjfélre elfogytak.
Az egy hét alatt 361 ezer érdeklődő volt kint a Hajógyári szigeten. Csupán a Faithless koncertjét vasárnap, a Nagyszínpad előtt 40 ezren tombolták végig. A Guano Apes, a Placebo és a Morcheeba szintén több tízezer ember előtt lépett fel. A fesztivált felfedezte a politika is. Már korábban is megfordultak a Szigeten közéleti személyiségek, de vélhetően a közeledő országgyűlési választások miatt, szinte búcsújárás kezdődött. Az "igazi színfolt" a fehér öltönyében, biciklis rendőrök felvezetésével érkező Torgyán József volt.

Pepsi Sziget 2001
2001. augusztus 1-8
A fellépők között: Placebo, H-Blockx, Morcheeba, Faithless, Guano Apes, Run DMC, Noire Desir, Ash, Fun Lovin Criminals, Bomfunk Mc's, Leningrad Cowboys, Freestylers, Fun-Da-Mental, Zdob si Zdub, New Model Army, Mr.Con and the Bioneers Brave New World Orchestra, K's Choice, Eagle-Eye Cherry, Hammerfall, Rage, Ignite, Moonspell, Overkill, Nightwish, CJ Bolland, Richie Hawting, Esma Redzepova, Khaled, Habib Koite, Omara Portuondo, Toto La Momposina, Frank London, Ifang Bondi, Lo'Jo, Garmarna,
361 ezer látogató