Pre info

Eszünk - Iszunk

Kevés Szöveg

Több kép


www.szorfdeszka.hu ©

Visszaszámlálás : T -2

A Vasárnapi bejárás alkalmával kiadott sajtókiadvány

Fesztiválváros épül

Több mint hatezer munkás két és fél hétig építi a Szigetet, ahol az egy hétig tartó rendezvény alatt hatvankét helyszín és több mint ezer program várja a látogatókat. Az idén 11. alkalommal rendezendő Fesztiválon majd félezer zenekar, köztük száz külföldi fellépő váltja egymást a különböző helyszíneken. Mindezek mellett további kulturális programok, a paródiaesttől a kortárs táncbemutatóig valamint változatos szabadidős események - köztük idén paradicsomdobáló bajnokság - színesítik a Sziget Fesztivál 2003 programját július 30-tól augusztus 6-ig.

Legalább a tavalyihoz hasonló számú, 355 ezer fős tömegre számítanak az idén a Sziget Fesztivál szervezői, fogadásukra idén a szolgáltatási szektor bővítésével és változatos programok szervezésével készülnek.

Nemzetközi Sztárok a Szigeten

Idén majd 100 külföldi programot vonultat fel a Sziget Fesztivál, köztük sztárzenekarok és előadók, mint például a Nagyszínpadon Shaggy (US), a Morcheeba, (UK), a Fun Lovin' Criminals (US), a Slayer (US), a Massive Attack (UK). A Pannon Praktikum Világzenei Színpad a stilárisan és térképészetileg is a world music lehető legszélesebb horizontját mutatja meg. Kubától Indiáig, Madagaszkártól Korzikáig, Mexikótól Portugáliáig, Malitól Szerbiáig - vagy ha úgy tetszik, a sontól (Ibrahim Ferrer) a klezmerig (David Krakauer's Klezmer Madness!), a fadótól (Madredeus) a skáig (Skatalites), a mariachi-punktól (Los de Abajo) a rezesekig (The Bollywood Brass Band), a cigányzenétől (Bratsch) az etno-technóig (Nitin Sawhney). Az elektronikus tánczenei helyszínen szintén sztárdömping várható: Paul Van Dyk, Dave Angel, Goldie, Armand Van Helden, DJ Rush és The Advent szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A HammerWorld zúzós helyszíne is jó neveket ígér, többek között a Sonata Arctica, a My Dying Bride, a Clawfinger, az Apocalyptica, az Annihilator, a Testament, valamint a Napalm Death hegeszt ezen a helyszínen. A WAN 2 Színpadon a Zion Train (UK), az Improvisators Dub (F), a SEEED (D), a Saian Supa Crew (F), a Bauchklang (A), a Dub Pistols, a Laibach (Slo), a Dusminguet (E) lép fel többek mellett.

Data fájl - darabok, tonnák, amperek és négyzetméterek

Az építkezés során a Fesztivál szervezői 160 konténert állítanak fel, ezek között vannak mosdó- és zuhanykonténerek, WC konténerek, öltöző- és raktárkonténerek, valamint távközlési célokra felállított elektronikai konténerek. Valamivel több, mint 3000 m2 színpad és közel 40.000 m2 sátor épül erre a hétre. A sátrak közt a legkisebb 16 m2-es, a legnagyobb, a Pörgés Party Aréna megasátra 2700 m2-es. A Sziget Fesztivál legnagyobb színpada a 960 m2-es Nagyszínpad 3 nap alatt épül fel, rajta 400 lámpa, köztük 80 ún. intelligens lámpa.

Jelentősen bővül idén a zuhanyzók száma. A Honvédelmi Minisztérium segítségével a korábbi zuhanykonténerek mennyisége több mint a duplájára emelkedik, és mintegy hatszorosára bővül a melegvíz-előállító konténerek száma. Csupán a Sziget északi részén lévő kempingben és a lakókocsis ún. Karaván kempingben a korábbi 3-3 melegvizes mosdó-zuhanyzó blokk helyett idén már az egyik helyen 12 s a másikon 8 ilyen konténer várja a látogatókat. 600 db bio WC-vel továbbá az épületekben és konténerekben lévő WC-kel együtt idén már közel 750 WC áll a látogatók szolgálatára. A Fővárosi Vízművek jóvoltából a meglévő ivókutakon túl idén további 15 ivókút lesz telepítve a Fesztivál forgalmasabb pontjain, melynek tisztántartásáról is a Vízművek gondoskodik. A Sziget szervezői idén is további két helyen javítottak fel korábban nem használt ivókutakat.

A Fesztivál hangtechnikájához 43 km vezetéket használnak fel és 12.500 amper energia szükséges a működtetéséhez. A színpadok felépítményéhez 17 kamionnyi anyag érkezett, ami összesen 340 tonna súlyú. További 4 kamion hozta az elektromos kábeleket, 8 kamion a kerítést, 80 kamion a konténereket, 40 kamion a sátrakat. Az idei évben a Sziget szervezői a porfelverődés okozta kellemetlenségek elkerülése végett a korábbi Nagyszínpad előtti és a programsátrakban történő borításon túl a főbb útvonalakat is beborítják, ezzel az összborítás 10.000 m2-rel növekszik. A méhsejt alakú, újrahasznosított műanyagból készült járófelületeket 14 kamion hozta.

A Civil Szigeten idén 128 szervezet képviselteti magát, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által támogatott net.rét-en felállított sátorban 120 számítógép várja az érdeklődőket.

Biztosítás, biztonság

A Sziget Fesztiválon az évek során kialakított biztonsági rendszer működik, ami ma már a nemzetközi fesztiválok viszonylatában is kiemelkedő. A beengedő rendszer, a belső ellenőrzés, a rendőri jelenlét, az egészségügyi szolgálat, a vizimentő szolgálat és a forgalomirányító munkatársakon túl a térfigyelő kamera, a színpadok előterében csúszásgátló borítás, a Nagyszínpad előtt torlódást megelőző hosszanti kordon, a szenzoros kapu, a lopásgátló jeladó mind-mind része a Sziget Fesztivál biztonsági rendszerének. A Sziget Fesztivált az In-kal biztonsági szolgálata 1200 fővel látja el, köztük 150-200 nyelveket beszélő egyetemista-főiskolás, akik a tömegirányító feladatokat látják el. További közel 200 fő a belső ellenőrzésért felel. Az egy hét alatt 360 rendőr és 350 fős egészségügyi szolgálat dolgozik a Fesztiválon, továbbá a vizimentést idén 4 cég összehangolt munkájával végzik. Idén harmadik éve alkalmazzák a szervezők a nagyáruházakban már ismert Sensormatic elektronikus áruvédelmi rendszert az esetleges lopások leleplezésére. Eszerint a bejáratnál jeladókat bérelhetnek a látogatók, melyek a személyes csomagokban elrejtve a kijáratnál jeleznek, ha illetéktelenek akarják kivinni azt. Ez a rendszer már a bevezetés évében bizonyított, amikor is egy kisebb tolvaj-bandát buktatott le és azóta is jól működik.

Evés, ivás, heje-huja

Kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők a vendéglátásra is. A Szigeten idén közel 50 melegkonyha lesz, köztük számos nemzet konyhája, grillcsirkés, hamburgeres, pizzeria, vegetárius konyha stb. Közel 60 pub/kocsma, köztük 3 borozó és 10 koktélbár áll majd a látogatók szolgálatára. Több helyen vásárolhatnak édességet a látogatók, lesz cukrászda, fánk-és kürtöskalács árus és lángosos is. A Sziget több pontján lesz főtt- illetve pattogatott kukorica árus, továbbá 3 zöldség-gyümölcs, 10 jégkrém és 5 energiaital árusító hely. Mindezeken túl 5 ABC is települ a Fesztivál ideje alatt a Szigetre. A Sziget szervezői szerződésben kötelezik a vendéglátósokat, hogy maximalizálják étel-italféleségek árait: az árak ne legyenek magasabbak egy átlag vidéki klub büféjének árainál. Így idén egy korsó Arany Ászok sör 200 Ft, 1 dl bor 60 Ft, szénsavas üdítő 60 Ft/dl és rostos üdítő 70-80 Ft/dl az egytálétel 450 Ft lesz.

Szelektált szemetek

A Sziget Fesztiválon létrejött szelektív hulladékkezelés nemhogy a hazai fesztiválok sorában egyedülálló, de a hazai környezettudatos szemlélet kialakításában is példaértékű. Erre az akcióra 2001-ben mintegy 6 millió forintot áldoztak a szervezők, a következő évben, a minisztérium támogatásával már a dupláját fordították a szelektív hulladékkezelésére. A szelektív hulladékkezelés fontosságát mérték fel a Fesztivál támogatói is. A rendezvényen évek óta sikerrel működik az eldobható műanyag pohár gyűjtési akció, mely során különböző nyereményekkel inspirálják a látogatókat a gyűjtésre, ugyanígy évek óta működik az ún. PET-palack gyűjtési akció is. A hulladékok szelektív gyűjtéséhez idén a szervezők 23500 db különböző színű zsákot /fekete (vegyes hulladék), sárga (műanyag), kék (alumínium) színekben/ állítanak készenlétbe és 384 zsáktaró állvány 240 helyre lesz kihelyezve. Mindezeken túl a Szigeten 300 db 1.1 m3-es és 500 db 240 l-es szemétgyűjtő várja a szemetet. Külön gyűjtik az elemet, és a vendéglátó egységeken belül felhalmozódott elhasznált olajat és az üveg hulladékot is.

Idén immár negyedik alkalommal szervezi meg a műanyag palackok szelektív gyűjtését a Szigeten a Pepsi és az ÖKO-Pannon Kht. A szigetlakók az üdítős palackok összegyűjtésével hozzájárulhatnak a rendezvényhelyszínek környezetének, így a Hajógyári-sziget tisztaságának megóvásához. A két társaság az akcióval szeretné felhívni a fiatalok figyelmét az újrahasznosítható hulladék és a tényleges szemét közötti különbségre, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.